Szabad és rugalmas munkát keresel?

Szerző: | 2020. jan. 26. | Egyéb kategória

Mindannyiunknak az egyik legégetőbb kérdés az életében az, hogy hogyan legyen annyi pénze az életben, amiből viszonylag jól megél, de nem megy rá minden egyes perce a munkára úgy, hogy a megkeresett pénzt alig tudja elkölteni. Nos, emellett több dimenzió is szerepet játszik, amikor azon töprengünk, hogyan tegyük minden nap a betevő falatot az asztalra.

Ideális esetben három feltételnek kell teljesülnie egy pozíció betöltése során:

  • Élvezzük az adott munkát;
  • Jól keressünk vele
  • Legyünk benne jók

A legtöbb esetben ahhoz, hogy ezek az eszményi körülmények teljesüljenek, energiát kell fektetnünk már csak abba is, hogy ezt a munkakört megszerezhessük, vagy kialakíthassuk magunknak. Ehhez a három szemléleti ponthoz természetesen mindenki hozzáteheti a számára fontos dimenziókat, azonban amikor a hétköznapi életünk során megannyi olyan embert látunk, akikről messziről látszik, hogy boldogtalanok, akkor általában szinte azonnal az jut eszünkbe, hogy e közül a három dimenzió közül valami nem teljesül. Általában az első dolog, ami beugrik, hogy miért nem cserélnénk a szóban forgó emberrel, az azonnal a pénz, amit hajlamosak vagyunk párosítani a kellemetlen munkával, azonban ez az éremnek csak az egyik oldala. Ha megfordítjuk, és belegondolunk, hogy egy pár napos rock-sztár, vagy filmszínész karriert a legtöbbünk ingyen is szívesen elvállalna, akkor már világosabban látható, hogy nem azért nem akarunk csatorna tisztító szakemberek lenni, mert az rosszul fizet, vagy mert finoman szólva furcsa szagban kell dolgoznunk, hanem azért, mert ez idő alatt olyan dolgokkal is foglalkozhatnánk, ami közben jól érezzük magunkat.

Persze mindenki mondhatja, hogy az opcióink limitáltak, hiszen nem mindenkiből lehet filmcsillag vagy gyárigazgató, ami sajnos teljes mértékben igaz, azonban a helyzetből mindig ki lehet hozni a lehető legjobbat. Erre a legegyszerűbb módszer az, hogy feltesszük magunknak a kérdést, hogy mi az, amit a legjobban szeretünk csinálni azok közül a dolgok közül, amelyek hasznot hajtanak (sajnos még filmnézésből vagy chips evésből a lehető legritkább esteben lehet megélni). Legyen szó a bélyeggyűjtésről, filmesztétikáról, bútorkészítésről vagy túrázásról, gyakorlatilag minden tudás eladható. Az egyetlen kihívás benne az, hogy milyen fórumon adjuk el.

Nyilvánvaló, hogy vannak bizonyos irányzatok, amelyekre lényegesen nagyobb a kereslet a piacon, mint például a nyelvek, vagy a különböző tantárgy korrepetációk. Ezekre a tárgyakra azért nagyobb a kereslet, mert a legtöbb esetben nem hobbiból műveli őket az ember, hanem a szakmai előmenetelét segíti elő, ha sikerül megszereznie például egy diplomát a nyelvvizsgájával. Hasonló helyzetben vannak a személyi edzők illetve az életvezetési tanácsadók, akik az emberek élethelyzetének javítását tűzik ki célul és szintén hatalmas rájuk a kereslet. Ezután következnek a hobbioktatók. Itt a legtöbb esetben szintén az élethelyzet-javulás a cél, azonban senkinek nem fog a karrierje vagy az egészsége múlni azon, hogy elmegy-e a sakk tanárjához minden héten, avagy sem. Ebből következik valamelyest, hogy az ilyen jellegű oktatói tevékenységekre kisebb az igény (mivel a motiváció sem olyan erős), hiszen az országban egyáltalán nincs kultúrája annak, hogy az emberek különböző hobbikat sajátítsanak el, azonban egyre növekvő igény kezd kialakulni rá.

Ha nem tudsz nyelvet, programozást, fizikát, személyi tréninget, vagy bármi olyan jellegű tárgyat oktatni, amely a klienseid pénzügyi vagy magánéleti sikereit alapozza meg, nyugodtan próbálj meg olyan tárgyakat oktatni, amely a szellemi adottságaikat vagy a szabad idejüket teszi jobbá. Ameddig egyértelműen tudsz tudást átadni, addig lesz rá vevőd!

És, hogy milyen további előnyei vannak a magántanári pályának? Az alábbi listába kigyűjtöttem párat az én tapasztalataim alapján:

  1. Az csinálsz, amit szeretsz! Igen, ahogy korábban írtam ez a szempont talán az egyik lefontosabb, amikor azon gondolkodunk, hogy mivel akarunk pénzt keresni magunknak, hiszen rengeteg időt fogunk eltölteni vele. Spóroljuk meg magunknak a fejfájást és válasszunk olyan munkát, amely nem töri össze szépen lassan a lelkünket! Remélhetőleg, ha már kitanultál egy szakmát, tantárgyat, nyelvet, vagy hobbit, akkor valamennyire érdekelt vagy a témában és szívesen foglalkozol vele. Mindenki tudja tanítani azt, amilyen pályára lépett, vagy amit éppen tanul. Ha egyetemre jársz és már átmentél egy tárgyból, nyugodtan hirdesd meg a korrepetálást akár több tantárgyból is. Ez a fajta mentori intézmény külföldön, a jobb egyetemeken bevett szokás, mivel mind a két félnek kedvező (a diáknak segítenek feldolgozni az anyagot, aki korrepetál, az pedig átismétli a már megszerzett tudásanyagot így bebiztosítva, hogy hosszú távú tudást szerez magának).
  2. Te oszthatod be a saját idődet! Nagyon fontos szempont, hogy ha a tanulmányaid, vagy más egyéb elfoglaltságod mellett vállalsz tanítói, vagy egyéb képzői állast, akkor úgy tudd menedzselni az idődet, hogy ne ess két szék közül a földre. Emellett borzasztóan tudja növelni a hatékonyságodat is, ha a számodra megfelelő napszakokra időzíted az óráidat. Ha például éjszakai bagoly vagy és este fog jól az agyad, akkor simán meghirdethetsz tanórákat este 7 és éjfél között. Rengeteg ember van aki a munkája miatt csak este ér rá, egyáltalán nem baj, ha ilyen szokatlan időpontokra teszel be órákat.
  3. Megalapozhatod a jövődet a szakmában! Ez abban az esetben működik, ha például könyvelőnek tanulsz és más könyvelő jelölteknek segítesz a tárgyaikban. Azon kívül, hogy jobban fogsz érteni a szakmádhoz mint bárki más aki kijött az egyetemről, mert folyamatosan ismétled és mélyebben érted az anyagot mint mások az egyik aspektus, emellett olyan szakmai kapcsolatokat is megalapozhatsz, amelyek később jól jöhetnek.
  4. Kiemelkedően jól lehet vele keresni! Nyilván nem olyan jól, mint egy nagyvállalat igazgatója, de a legtöbb diákmunkához és egyéb hasonló lehetősséghez képest amelyet rugalmas időkeretek között lehet végezni, kiugróan jónak számít. További előny, hogy nem kell megragadni egy árszinten. Ha elég sok diákod van, és még mindig érkeznek újabb érdeklődők, akkor egészen egyszerűen árat emelsz. Egy idő után be fog állni a kereslet-kínálati tengelyen az az ideális ár, amelynél annyi időt dolgozol amennyi neked megfelel és a lehető legtöbb pénzt keresed vele.

Összefoglalva az elhangzottakat, ha olyan állást keresel, ahol te oszthatod be az idődet, nincs főnököd, azt csinálod, amit szeretsz, úgy, hogy még jól is keresel vele, akkor kezdj el privátban oktatni! Legyen az nyelv, edzés, hobbi, vagy bármi, amihez értesz, hidd el, nagyobb rá a kereslet, mint elsőre hinnéd! Hajrá! 🙂