Így tartsd meg az újévi fogadalmadat egész évben!

Szerző: | 2020. feb. 09. | Egyéb kategória

Minden fogadalomnak az első lépése az, amikor megfogalmazzuk őket. Sokan azt mondják, hogy ez a legegyszerűbb lépés egy fogadalomban, azonban érdemes kiemelni, hogy az első lépés sokszor a legnehezebb. Először is, ahhoz, hogy újévi fogadalmat tegyél, szükséged van önreflexióra. Végig kell nézned magadon, és őszintén megállapítani, hogyan lehetsz jobb és teljesebb ember, mik azok a hibák, amelyen csiszolni szeretnél és őszintén bevallani magadnak, hogy fejlődésre van szükséged igenis egy nehéz pillanat! De azért maradjunk a Földön, nem ez lesz a legnehezebb része annak, hogy jobb emberré válj, hanem az, hogy minden egyes nap betartsd azt, amit megfogadtál. Az alábbi listán összeszedtem pár tanácsot, amely segített nekem és másoknak abban, hogy hűek legyünk az elhatározásunkhoz, amennyire csak lehetséges:

 1; Legyél realisztikus

              Először is fontos, hogy olyan célokat tűzz ki magad elé, amelyeket meg is tudsz valósítani. Nem kell két hónap alatt megtanulnod egy új nyelvet, vagy egy hónap alatt megszabadulni húsz kiló feleslegtől. Ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, amelyek folyamatos szenvedést okoznak, például, hogy teljesen kivágod a cukrot a diétádból, vagy napi 4 órát fogsz gitározni tanulni sokkal könnyebben fogod azt mondani, hogy „oké, hagyjuk az egészet”.

2; Jutalmazd meg magad               Az a helyzet, hogy nem vagyunk túl bonyolultak, néha a legegyszerűbb pavlovi reflexek is segítenek abban, hogy eredményesek legyünk a céljaink elérésének érdekében. A jutalmazás két szinten is működik; az első szint, hogy tudatjuk az agyunkkal egy komolyabb edzés után, hogy ügyesek voltunk, és megjutalmazzuk magunkat valami olyan étellel, amit szeretünk, esetleg egy órányi semmittevéssel. A másik szint, ami messzebb juttat minket a jutalmazással egészen egyszerűen az, hogy segít nem beleőrülni az újévi fogadalmunkba. Ha keményen dolgozol azon, hogy jobb ember legyél, az extra feszültséget le kell vezetni, hogy tartani tudd a fogadalmad!

3; Írj egy listát a pozitívumokról és a negatívumokról

              Írd fel először is egy papírra minden motivációdat, hogy miért akarsz jobb formába kerülni, miért akarsz megtanulni énekelni, vagy miért akarsz idegen nyelveket tanulni. Ha ezzel megvagy, írd fel a negatívumokat is. Olyanok lesznek rajta, hogy „fárasztó”, vagy „sok időbe telik”. Ezek a negatívumok lesznek azok az érzések, amelyek nap mint nap elő fognak jönni különösen az első napokban és hetekben. Nagyjából minden nap találkozni fogsz velük, azonban a jó hír az, hogy amikor a kezedbe veszed a pozitívumok és negatívumok listáját, a kifogások, amelyek nap, mint nap át fognak futni az elméden el fognak törpülni a céljaid mellett, ami mellett elkötelezted magad. Akármennyire akarsz egy fánkot enni lefekvés előtt, ha végig nézel a listán amit leírtál, hogy miért akarsz jobb formába kerülni, az, hogy „éppen egy éjféli kalóriabombához van kedved” édes kevés lesz ahhoz, hogy elhanyagold a fogadalmadat.

4; Tervezd meg a fogadalmad részletesen

              Alkosd meg azokat a valószerű szabályokat, amelyekhez tartani tudod majd magad, akár egy éven, akár egy életen keresztül. A szabályokon természetesen lazíthatsz, vagy szigoríthatsz az idő múlásával, annak fényében, hogy milyen ütemben haladsz a céljaid felé. Természetesen csak akkor lazíts, ha tényleg annyira túlvállaltad magad, hogy nem bírod, és ez azzal járna, hogy teljesen visszaesnél a régi szokásaidba. Érdemes inkább előbb valami tényleg egyszerűvel kezdeni, ha diétáról van szó, akkor hetente egy napot tartsd, és ha kibírod, akkor állj át a heti kettőre, háromra és így tovább. Ha edzeni kezdesz, szintén, csak napi fél óra sétával kezdj, és ha azt betartod, akkor állj neki kocogni, majd futni. Szörnyen hangzik, de ennek a módszernek is megvan a motiváló ereje, még pedig az, hogy ha nagyon alacsonyra tesszük a mércét, borzasztóan fogjuk magunkat érezni, hogy még erre a kis lépésre sem vagyunk képesek. Azért amennyire lehet, inkább maradjunk meg a jutalmazó rendszernél.

5; Kövesd nyomon a fejlődésed

              Ez lesz a legerősebb motivációd a fogadalmad megtartása során, amikor észreveszed magadon, hogy mennyit fejlődtél. Ez a jelenség viszont nem fog minden nap olyan erősen jelentkezni, mint az ellenérzéseid a fogadalmad megtartásával kapcsolatban, ezért is nagyon fontos, hogy vezess jegyzőkönyvet arról, hogy hogy haladsz. Ha diétázol, egy nap alatt nem látszik, mennyit fogysz, azonban minden nap kívánni fogod az édességet, ha edzel, egy nap alatt nem fogod látni, hogy mekkorát nőtt a bicepszed. Napi vagy heti szinten mérd meg, hogy mennyivel vagy közelebb a célodhoz, mint az előző héten, nézd meg, mennyivel tudsz többet futni, vagy mennyivel többet értesz egy idegen nyelvű filmből, mint eddig. Ezáltal sokkal tisztábban fogod látni, minden egyes meghozott áldozatodnak az eredményét, és sokkal könnyebb lesz ugyan azt az erőfeszítést megtenni a jövőben.

+1: Ne add fel, ha elsőre nem jön össze

              Sajnos előfordul, gyakrabban, mint kéne, hogy az emberek megszegik az újévi fogadalmaikat. Ilyenkor egy dolognak kell, hogy a fejünkben legyen: Semmi baj! Ilyenkor a legjellemzőbb hiba az, hogy ha nem sikerült száz százalékig tartani magunkat, akkor teljesen feladjuk, hogy valaha is elérjük a céljainkat. Egyszerűen le kell ülni és végig kell gondolni még egyszer a motivációinkat és a kihívásokat, amelyek ránk várnak az út során. Értékeljük, hogy miért nem jött össze és, hogy min kéne változtatnunk azért, hogy a következő nekifutásnál sikerüljön! Csak addig kell kibírni, ameddig a testünk és a lelkünk természetesnek érzi az új körülményeket. Összefoglalva: A legfontosabb mindig, hogy olyan elvárásaid legyenek magaddal szemben, amelyeket be is tudsz tartani, illetve a lehető leghatékonyabb tud lenni hosszú távon. Rengetegszer láttad már gondolom a sajátod és mások életében is, hogy ha valamit nem tudnak tartani, akkor nem az történik, hogy holnap újra próbálják, hanem teljesen lemondanak róla. Sajnos ez a leggyakoribb eset. Valaki megpróbál a saját számára tökéletes ember lenni, ezért vegetáriánus lesz, nem szemetel, minden nap edz, minden nap megtanul pár új szót franciául stb. Kibírja egy fél hónapig aztán elmarad az edzés, a tanulás és azt fogja mondani magának „Hát, én megpróbáltam, nem jött össze” és pontosan ott fogja folytatni, ahol elkezdte, sőt talán még hátrébb. Ha azonban az ember egyszerre egy dologra összpontosít, megvalósítható célokat tűz ki maga elé, akkor ki tudja bírni, azt a hozzávetőlegesen 21 napot, ami ahhoz kell, hogy valamiből szokást faragjunk. Ha sikerült a terveinkből szokást faragni, akkor már a célegyenesben vagyunk, sokkal könnyebb lesz megtartani, mint létrehozni. És ha készen állunk, akkor jöhet a következő önfejlesztő fogadalom J