Oktató-interjú Schirrmacher Szilviával

Szerző: | 2020. Már. 28. | Egyéb kategória

 

Bemutatkozás

Sziasztok, Schirrmacher Szilvia vagyok, német nyelvet tanítok magántanárként. 23 éves tanítási és 15 éves vállalkozói tapasztalatomat gyűjtöttem össze sok-sok gyakorlati tanáccsal a Hogyan lehetsz te is sikeres Magántanár 1-2 könyveimben kezdő és haladó magántanároknak, akik szeretnének elkezdeni magántanárként tanítani, vagy már tanítanak, de problémákkal szembesültek, és szeretnének még jobb tanárokká, sikeresebb vállalkozókká válni. Workshopjaim magántanároknak szóló témákat ölelnek fel és nyújtanak a gyakorlatban is használható segítséget. Egyéni konzultáción és a hamarosan induló Magántanár Mentorprogramomban személyre szabott támogatást adok a magántanár kollégáknak, legyen szó akár szakmai, akár vállalkozást érintő kérdésekről.

C:\Users\-\Desktop\German Online Coach\Fotos\Fertig\Schirrmacher Szilvia.jpg

Schirrmacher Szilvia

Hogyan lett belőled magántanár?

Tulajdonképpen belenőttem a magántanári szakmába. A gimnázium második évében tettem le a középfokú nyelvvizsgát németből, és a nyári szünetben diákmunkát kerestem, hogy kis zsebpénzre tegyek szert, amikor egy alattam lévő évfolyamba járó fiú anyukája megkért, készítsem fel a fiát a pótvizsgára, ugyanis megbukott németből. Nagyon örültem, hogy bíztak bennem annyira, hogy fizettek is az órákért, és a pótvizsga is sikerült, ami nagy löketett adott nekem. De tulajdonképpen már ezelőtt is gyakoroltam a tanítást a húgomon, sokszor segítettem neki a német háziban, elmagyaráztam neki, ha nem értett valamit. Egyre többen jelentkeztek, hogy segítsek nekik németből, a tanítványok pedig továbbajánlottak, és mire elkezdtem az ELTE-n a német nyelvtanári szakot, olyan sok órám összegyűlt, hogy alig győztem mellette a nappali tagozatot. Az egyetem első szemesztere alatt ismerkedtem meg egy német fiúval, aki azóta már a férjem. Hozzá költöztem ki Brémába, és ott folytattam a tanulmányaimat lingvisztika-germanisztika szakon a Brémai Egyetemen, ahol magyart mint idegennyelvet is tanítottam. Volt néhány magántanítványom is, akik szintén magyart tanultak nálam. A hazaköltözésünk után kipróbáltam az alkalmazotti létet egy multi cégnél, de rövid idő elteltével nem volt kérdés, hogy az nem az én utam. A magánoktatásra óriási volt már akkor is az érdeklődés, így elkezdtük felépíteni a saját magántanár vállalkozásunkat.

C:\Users\-\Desktop\Sikeres magántanár eBook\4.jpg

www.sikeresmagantanar.com

Hogyan jött az ötlet, hogy könyvet írj a magántanításról?

Az utóbbi pár évben több tanár kollégám, de barátom, ismerősöm is kérdezett arról – látva a vállalkozásunk sikereit – hogyan lehet a magántanításból megélni, hogyan lehet ezt jól csinálni, sőt fejleszteni. Tulajdonképpen ezeket a tanácsaimat foglaltam össze írásban, így született meg 2017-ben a Hogyan lehetsz te is sikeres magántanár 1. A könyvem első részében a magántanárkodás kezdeti lépéseiről írok egészen addig, míg megszerezzük az első tanítványokat. Az olvasóim aztán rengeteg további kérdéssel bombáztak, ezért megírtam a Hogyan lehetsz te is sikeres magántanár 2-t. A második részben azokról a nehézségekről, buktatókról írok részletesen, amelyekkel egy gyakorló magántanár egészen biztosan szembesül, legyenek ezek szakmai kérdések vagy a stabil vállalkozás kiépítésével kapcsolatosak. Erre vonatkozóan írom le részletesen a tapasztalataimat, illetve azokat a tippeket, tanácsokat, amelyek nekem a több mint 20 év magántanítás alatt működtek és most is működnek, illetve az elkerülhető csapdákra, hibákra hívom fel a figyelmet és adok rájuk megoldásokat.

Miért kezdtél el Workshopokat szervezni?

A könyvek által egyre több magántanárral kerültem kapcsolatba és észrevettem, hogy nincs közösségünk, ahol személyesen is találkozhatnánk, pedig nagy szükségünk lenne rá. Másrészt azért volt szükség rá, hogy magántanároknak szóló workshopokat szervezzek, mert sok olyan kérdést kaptam, amelyekre egy ebookban nem lehet válaszolni, ezek a témák  egész napos, gyakorlatorientált workshopokat igényelnek, ahol személyesen adhatom át a tapasztalataimat, a résztvevők megismerkedhetnek velem és más magántanár kollégákkal, és tudok válaszolni a kérdéseikre.
Minden workshopon kapok olyan visszajelzéseket, hogy nagyon örülnek neki, hogy végre van egy közösség, ahol mindenki tudja, miről beszél a másik és ahol értik a nehézségeket, melyekkel mi, magántanárok küzdünk. Én pedig büszke vagyok arra, hogy nem csak én, hanem a résztvevők is tudnak segíteni egymásnak a saját tapasztalatuk megosztásával.

Honnan tudunk értesülni a következő Workshopjaitokról?

Az aktuális workshopokat, programokat, eseményeket mindig a Sikeres Magántanár Facebook oldalára posztolom ki elsőként.

Milyen formában tudsz még segíteni a magántanároknak?

Egyéni konzultáció keretén belül – online vagy személyesen – tudok személyre szabottan segíteni, ha valakinek individuális, speciális kérdése vagy esete van. Ez lehet szakmai vagy vállalkozás indításával illetve fejlesztésével kapcsolatos is. Ha valaki nem tudott eljönni egy workshopunkra, akkor a konzultáción a workshop témáját is át tudom adni neki.
Havonta Magántanár Klubtalálkozókat is tartunk Budapesten, ez egy kávézós-teázós-sütizős, közösségépítő találkozó, ahol személyesen tudunk találkozni és ismerkedni. Minden klubtalálkozónak van egy témája, amit megvitatunk. A soron következő Magántanár Klubtalálkozókat a Facebook oldalunkra teszem ki (ahogy minden más eseményt is).

És hamarosan indul a Magántanár Mentorprogram is.

Mesélsz egy kicsit a Magántanár Mentorprogramról?

A Magántanár Mentorprogramot azért hoztam létre, hogy a lehető legkomplexebb módon tudjam támogatni azokat a magántanárokat, akik szakmai és vállalkozásbeli fejlődést tűznek ki maguk elé célul, és ehhez folyamatos támogatást, közösséget és mentort keresnek, akihez fordulhatnak és aki nem hagyja, hogy letérjenek erről az útról. ☺ A Magántanár Mentorprogram kombinálja az egyéni konzultáció és a csoportos MasterMind típusú találkozók összes előnyét. A Mentoráltak szakmai támogatást kapnak tőlem és egymástól, emellett vállalkozás fejlesztési és vállalkozói fejlődést segítő (pl. önismereti, önfejlesztő) előadásokat hallhatnak majd. Ez a Mentorprogram kifejezetten a magántanárok fejlődését hivatott segíteni. 2020 márciusában tervezzük az indulást, itt lehet jelentkezni. Az indulást a Sikeres Magántanár Facebook oldalára fogom posztolni.

Az aktuális vírushelyzet a tanárok munkájára is kihatással van. Mit gondolsz erről?

Ez abszolút így van. Az online oktatás most egyre fontosabbá válik. Nem titkolom, hogy én óriási pártfogója vagyok az online oktatásnak, 10 éve csak online tanítok. Eddig is az volt a tendencia, hogy egyre inkább elterjedt ez az oktatási forma, de a mostani helyzetben még az a magántanár is online oktatásra fog váltani, aki eddig ódzkodott tőle és ragaszkodott a személyes óraadáshoz.

Én ebben kétféleképpen tudok a kollégáim segítségére lenni:

1. Egyéni konzultáción adok tanácsot az elinduláshoz, felhívom a figyelmet a buktatókra és tippeket adok arra nézve, hogyan lehet egy online óra ugyanolyan értékű, mint egy személyes, sőt.

2. Mivel most valóban ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés az online oktatás iránt, elkészítettem egy 8 leckéből álló videós tanfolyamot magántanároknak, amibe belesűrítettem mindazt a tudást és tapasztalatot, amelyet a 10 év online oktatás során szereztem, és amit már két alkalommal egész napos workshop formájában átadtam személyesen is. Ez egy online, mindenki számára elérhető kurzus, mindegy, hol él a tanár. A kurzus helytől és időtől függetlenül végezhető. Biztonságosan, a saját otthonodból, örök hozzáféréssel. A tananyaghoz arra is biztosítok lehetőséget, hogy feltegyétek nekem az összes felmerülő kérdéseteket.

A tananyagot itt találjátok meg: Online Oktatás Magántanároknak Mesterkurzus

Köszönöm szépen az interjút!

Én köszönöm a lehetőséget!