Hogyan tovább a karantén után?

Szerző: | 2020. máj. 14. | Egyéb kategória

A koronavírus nem csak a magyar, de a világgazdaságot is erősen megcsonkította. Noha sok ember felszabadult a tudattal, hogy Magyarországon enyhítették a korlátozásokat, azonban nagy örömre jelenleg még nincs okunk, hiszen az elvesztett munkahelyek csupán minimális hányadát lehet rövid távon visszaállítani.

Soha nem látott helyzetet élünk át jelenleg, melyben minden egyes kis lépés döntő fontosságú lehet. Noha rengetegen hangoztatják a szerintük megfelelő marketing stratégiákat, azonban el kell keserítenünk a hiszékeny embereket: nincs tuti recept.

Egy biztos: most van igazán szükség az aktív online jelenlétre, mert mindenki ONLINE.

A korlátozások enyhítése ellenére az emberek még most is sokkal több időt töltenek otthon jobb esetben óvakodásból, rosszabb esetben munkahelyük elvesztésük miatt.

Inkább az 1929-es világválsághoz érdemes hasonlítani a mostanit, nem a 2008-ashoz. 2008-ben ugyanis a pénzügyi válság nehezítette a termelés finanszírozását, 1929-ben és most viszont közvetlenül és szinte egyik napról a másikra megbénítja a termelést. Így aztán most súlyosabb válság várható, mint 2008-ban volt.  – mondta a HVG-nek adott interjújában Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója.

Eddig körülbelül 70 ezer ember vesztette el munkahelyét a koronavírusnak köszönhetően, azonban ez a szám tovább nőhet.

A GKI szerint, mivel februárban 160 ezer munkanélküli volt az országban, ráadásul sokakat elbocsáthatnak a mikrovállalkozásoktól, nem beszélve a külföldről hazatértekről és az ellehetetlenült önfoglalkoztatókról, a munkanélküliségi ráta – valós és gyors kormányzati segítség híján – elérheti a 10 százalékot. Hogy ezt el tudjuk helyezni: a legfrissebb hivatalos adat a 2019 december-2020 február közötti időszakra van, 3,5 százalék volt akkor a munkanélküliség. Vagyis pár hónap alatt úgy gyakorlatilag a háromszorosára emelkedhet kormányzati beavatkozás nélkül a munkanélküliség, hogy ilyenkor a tavaszi mezőgazdasági munkák miatt inkább csökkennie kellene.

Rengeteg cég hibás döntések sora miatt lehetetlenedett el, de túlnyomórészt törvényszerű volt az elbocsájtások és az összeomlás.

Noha az optimális az lenne, ha minden ember a saját szakmájában tudna elhelyzkedni, most rengetegen az online piacban látják a reményt, nagyon helyesen. Több intézkedés is történ ezen ágazat felkészítéséhez.

A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én, hétfőn

Mégis mi a fenét csináljak én az interneten?

Joggal merül fel minden ember fejében a kérdés!
Szeretted azt a munkát, amit eddig csináltál?
Ha igen, akkor azt, amit eddig. Csak most online.
Nem szeretted?
Keress olyan területet, amelyben jó vagy és élvezni is tudod a munkát!

Most ez mindenki számára egy lehetőség is! Mutatunk két példát!

Béla az elmúlt három évben egy vidéki szórakozóhelyen volt biztonsági őr. A koronavírus ideje alatti korlátozások miatt elvesztette a munkahelyét, ráadásul kedvenc edzőterme sem nyitott még ki, így kénytelen otthon edzeni. Elkezdett otthoni edzéstervekről szóló videókat nézni, de talált egy csomó hibát az oktató gyakorlataiban és ő sokkal jobban tudná ezt csinálni. Béla elindította YouTube csatornáját csak unaloműzésként, azonban már most jelentkeztek nála túlsúlyos emberek, akik számítanának a személyes segítségére is a későbbiekben.

Anett a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren dolgozott a check-in részlegen. A légiforgalom megbénulása miatt ő sem tudja végezni munkáját, így alternatíva után nézett. Szerencsére Anett angol és francia nyelvvizsgájának köszönhetően hamar be tudta indítani bizniszét, mint magán nyelvtanár. Most otthonról tanít és élvezi a saját időbeosztást!

Hidd el, neked is sikerülhet!

Összeállítottunk egy cikket a korábbiakban, ahol részletesen bemutatunk egy-egy lehetőséget, melyet a MyTrainers.hu nyújt a számodra!